Тази нощ президентът на Съединените щати Барак Обама ще произнесе прощалната си реч в конгресния център „Маккормик плейс” в родния си град Чикаго.

Очаква се Обама да направи равносметка на двата си мандата в Белия дом, както и да коментира политиката на бъдещия държавен глава Доналд Тръмп.

Въпреки студа хиляди негови привърженици започнаха да се редят на огромна опашка още в 6 ч. сутринта тази събота, надявайки се да вземат един от безплатните билети за историческото събитие. В интернет бяха обявени цени до 5000 долара за два билета.

Идеята на Обама да не запише речта си в Овалния кабинет, каквато е обичайната практика, а да я произнесе на живо в Чикаго, предизвика еуфория в града.

„Избрах Чикаго не само защото е мой роден град, където срещнах моята съпруга и създадох семейство, но и защото наистина тук започна моята обществена кариера”, сподели той в последното си седмично обръщение към нацията.

Прощалната реч на президента става трайна традиция през 1953 г., когато Хари Труман прави изявление по телевизията от Овалния кабинет. Обама и Джордж Буш - старши са единствените, които не са се сбогували от Белия дом. През 1993 г. Труман прави това от военната академия Уест пойнт".

Само след 10 дни новият президент на САЩ Доналд Тръмп ще положи клетва и ще встъпи в длъжност. Това ще се случи на специална церемония във Вашингтон.

Вижте повече във видеото: