Търсенето на на услуги за заобикаляне на интернет ограниченията в Русия като VPN(виртуална частна мрежа - бел. ред) се увеличава на фона на спирането на социалните мрежи, след като руският регулатор "Роскомнадзор" заяви, че социалната мрежа „Инстаграм“ ще бъде блокирана в страната заради "призиви за насилие" срещу армията на страната, съобщава „Евронюз“.

Това обаче не спира руснаците да търсят достъп до водещите социални медийни платформи на „Мета“ – „Инстаграм“ и „Фейсбук“.

В навечерието на забраната на достъп до Инстаграм“ търсенето на виртуални частни мрежи (VPN), които криптират данни без значение къде се намира потребителят, нарасна с 2088 процента по-високо от средното дневно търсене в средата на февруари, показват данни от мониторинговата фирма Top10VPN.

VPN мрежите са софтуер за криптиране, който променя уникалния IP адрес на потребителя, прикривайки от коя локация по света произлиза неговият IP адрес.

На тях все повече се гледа като на жизненоважен инструмент за поддържане на отворени канали за информация извън Русия, тъй като правителството продължава да цензурира новини за войната в Украйна.

Русия забрани няколко VPN мрежи миналата година, но не успя да ги блокира напълно, тъй като част от по-широка кампания, според критиците, задушава свободата в интернет.

Анализът на данните на Top10VPN за повече от 6000 записа в руския централен регистър на блокираните уебсайтове установи, че в момента в Русия са блокирани 203 новинарски сайта и 97 валутни и крипто сайта.

Държавният комуникационен регулатор Роскомнадзор заяви в понеделник, че броят на кибератаките срещу ИТ системите и инфраструктурата на руското правителство се е увеличил рязко от 24 февруари.