71-годишен мъж е бил обсебен от факта, че под къщата му има златно съкровище. Затова Жоао Пимента да Силва изкопал 40-метрова дупка от пода в кухнята си в бразилския град Ипатинга.

Той поставил седалка с въжета на входа тунела, с която всеки път се спускал навътре. Според пожарникари „елементарният асансьор приличал на детска люлка“, съобщава О Globo.

Миналия четвъртък обаче се случил инцидент и Да Силва се подхлъзна и паднал в дълбоката дупка.

Приятел, който му помагал с копаенето, се обадил на спешния телефон за извънредни случаи, но спасителите вече не можели да направят нищо за мъжа. По-късно било установено, че той е с „открити фрактури на двата крака, счупено бедро, разкъсвания по корема и торса, тежка черепно-мозъчна травма и охлузвания“ и не е давал никакви признаци на живот.

Според съсед, цитиран от местни издания, Да Силва е копал дупката повече от година. Разследващите са изумени, че той е успял да създаде толкова здрав тунел – дълбочината му е еквивалентна на размера на 13-етажна сграда.

Съседите му твърдят още, че Да Силва многократно е плащал на помощници, за да напреднат в копаенето – първоначално около 13 евро на ден. Но колкото по-дълбока ставала дупката, толкова по-скъп ставал трудът им.

Веднъж златотърсачът се натъкнал на големи скали, които искал да взриви с динамит.

„Последният път, когато говорих с него, той каза, че зад тази скала има падина, където се намира златото, което търси“, казва съсед на Да Силва.

Бразилецът разказал за призрак, който му разкрил, че под дома му има съкровище.