Талибаните отбелязват 1 година от връщането си на власт. Днешният ден в Афганистан беше обявен за национален празник, въпреки че страната се намира в тежка икономическа  и хуманитарна криза.

12 месеца след като талибаните преминаха победоносно през Кабул - 25 милиона души в Афганистан живеят в крайна бедност под управлението им.

Най-засегнати са децата.

„През последната година броят на децата, които страдат от тежко недохранване, без съмнение се е удвоил. И не виждам тези цифри да се подобряват, а да се влошават“, каза Мелани Галвин.

Снимка: EPA


Голяма част от афганистанците не могат да намерят работа и се очаква безработицата да расте. Въпреки обещанията на режима - момичетата в гимназиална възраст останаха извън класните стаи.

Училищата са изложени и на постоянна заплаха от терористични нападения от клона на „Ислямска държава“ в Афганистан. Талибаните увериха международната общност, че ще сложат под контрол радикалните групировки в страната.

Снимка: EPA

Но след като по-рано този месец лидерът на „Ал Кайда“ беше ликвидиран в Кабул - опасенията, че Афганистан отново се превръща в убежище за терористи се засилиха.