Талибаните не са знаели, че лидерът на терористичната организация "Ал Каида" - Айман аз Зауахири, се е намирал в Афганистан, предаде АП.

Зауахири бе убит в неделя в Кабул от американски дрон.

"Правителството и ръководството не са били осведомени за това, което се твърди", написа в есемес до АП Сухайл Шахин, ръководител на политическото бюро на талибаните в Доха, Катар.

Шахин добави, че сега се води следствие, което трябва да удостовери истинността на твърденията.

По думите му ръководството на талибаните също дискутира въпроса.

Тези думи противоречат на изявленията на представители на САЩ относно въздушния удар, при който бе убит Аз Зауахири.

Според тях лидерът на "Ал Каида" се е намирал в къща на високопоставен съветник на втория човек в йерархията на талибаните Сираджуддин Хакани, който е вътрешен министър в правителството и оглавява могъща фракция в движението.

Ликвидирането на Айман аз Зауахири на балкона на убежище му в Кабул допълнително обтегна отношенията между Запада и талибаните. Това стана в момент, в който техният режим изпитва силна нужда от парични постъпления отвън, за да се справи с икономическата криза след оттеглянето на американските войски от Афганистан.

В подписаното в Доха през 2020 г. споразумение талибаните се задължаваха да не дават убежище на членове на Ал Каида или лица, които готвят нападения срещу САЩ.