Таксиметрови водачи в Европа се надигнаха срещу приложение за мобилни телефони. Услугата набира все по-голяма популярност, като предлага изгодна и удобна алтернатива пред традиционните таксита.

Възлови кръстовища в Берлин, Париж, Мадрид и Лонодн бяха блокирани от недоволни таксиметрови водачи. Причината е мобилно приложение, с което може да се поръча превоз от точка А до точка Б през смартфона, като таксуването става директно от кредитната ви карта - без бакшиши и измами с брояча.

Системата следи GPS устройството на телефона и калкулира точната сметка. Иновативната компания е само на 4 години, но вече оперира в 128 града в 37 държави и е оценена на над 18 милиарда долара.

“Критикуваме приложението, защото не предлага нищо ново, а се опитва да изкара пари с нечестна търговия”, подчерта браншовият лидер на таксиметровите водачи в Германия Ричард Леополд.

„С един клик и имате кола. Но парите ви дори не отиват в джоба на водача, а в компанията в чужбина. Смятате ли, че плащат данъци във Франция или в която и да е друга държава?”, запита френският му колега Жорже Пале.

Спорната компания е базирана в Съединените щати и твърди, че дейността й по света е съгласувана изцяло със съответното местно законодателство. От фирмата контраатакуват таксиметровите водачи, като ги обвиняват в мързел и страх от конкуренция.

Ако се съди по обявите за работа, компанията планира скоро да започне бизнес и у нас - сайтът вече издирва кандидат за градски мениджър в София. Неформални таксиметрови синдикати заплашиха с протест и у нас.