Кралицата на Великобритания Елизабет II е обявена за "човек на годината" от британския в. "Таймс". "Тя никога не е била по-бляскава, отколкото през 60-ата си година като държавен глава", пише всекидневникът.

Сред основните тазгодишни изяви на кралицата „Таймс” откроява като по-специални участието й в церемонията по откриване на Олимпийските игри в Лондон и записаното във формат 3D коледно обръщение към нацията.

Миналата година същият вестник определи като "човек на годината" един политик, настоявал Шотландия да се отдели от Обединеното кралство - премиера на шотландското регионално правителство Алекс Салмонд, напомня Ройтерс.

Точно преди седмица американският седмичник "Тайм" призна за "човек на годината" преизбрания президент на САЩ Барак Обама. Стопанинът на Белия дом бе предпочетен от "Тайм" и през 2008 г., когато за пръв път стана държавен глава.

Елизабет Втора бе провъзгласена за кралица на 6 февруари 1952 г. на 25-годишна възраст след кончината на баща й Джордж Шести и коронована след година, щом траурът изтече. В дългото й царуване е имало и тежки времена, признава тя самата, като сочи за най-трудна 1991 г. Тогава се разпаднаха семействата на три от децата й - принц Андрю и принцеса Ана официално се разведоха, а принц Чарлз фактически се раздели с жена си Даяна (разводът стана официален през 1996 г.).