Властите в Таджикистан затегнаха още повече ограниченията за празнуване на коледните и новогодишните празници като забраниха коледните елхи и размяната на подаръци в училищата.

Тазгодишните забрани са най-строгите до сега в бившата съветска държава, която от известно време се опитва да ограничи празнуването на Нова година и най-вече на руската версия на Дядо Коледа – Дядо Мраз.

В документ на Министерството на образованието се казва, че се забранява „използването на фойерверки, празнични храни, даването на подаръци и събирането на пари за празненства за Нова година, както и „поставянето на коледни дървета – живи и изкуствени“ в училищата и университетите.

Очаква се в Таджикистан да има едно коледно дърво за кратко преди Нова година. То ще бъде поставено в столицата Душанбе, като се очаква да бъде премахнато малко след началото на 2016 г.

Таджикистан е предимно мюсюлманска светска държава, чието общество е разделено по отношение на руското влияние в страната, отбелязват експерти. За много от таджикистанците празнуването на Коледа и Нова година е тясно свързано с все още силното влияние на Русия в страната. 

В нощта на Нова година през 2011 г. – 2012 г. мъж, облечен в традиционните дрехи на Дядо Мраз, беше намушкан до смърт пред дома на свои роднини в столицата. Близките му смятат, че инцидентът е по религиозни причини, според полицията инцидентът е в следствие на злоупотреба с алкохол.

Държавата налага ограничения и на отбелязването на сватби и погребения като в един от случаите властите глобиха с 600 долара мъж, който празнувал рождения си ден в заведение в Душанбе.