Няма повод за притеснение – така от Световната здравна организация определиха нарастването на случаите на маймунска шарка по света.

„Това не е заболяване, от което обществеността трябва да се страхува. Не е като коронавируса“, каза на брифинг в Женева Силви Бриан, която е експерт в СЗО. Въпреки това организацията препоръчва при регистриране на нови случай заразените да се изолират.

СЗО посочва, че в повечето случай инфекциите ще бъдат леки, но при бременни жени, децата и хората със слаба имунна система има по-голям риск от тежко протичане на болестта.

Все още няма специално разработена ваксина за маймунска шарка, но има данни, че тази за едрата шарка дава защита и за този вид.

Организацията очаква броят на случаите на заразени с маймунска шарка да продължи да расте. Засега инфекции са установени в над 20 страни, уточни СЗО. Става дума за общо около 200 случая на заразяване, отбелязва Асошиейтед прес. „Не знаем дали това, което наблюдаваме сега, е само върхът на айсберга или има и още много неустановени случаи“, каза Бриан.

Причините за сегашното развитие на ситуацията с разпространението на болестта все още не са категорично изяснени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!