Световната здравна организация публикува нови разпоредби за носене на предпазни маски и съветва това да се прави в случай на силно разпространение на новия коронавирус и ако е трудно да се поддържа физическа дистанция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Като се има предвид промяната в данните СЗО съветва правителствата да насърчават широката общественост да носи маски, когато разпространението е голямо, а спазването на физическата дистанция е трудно - например в обществения транспорт, в магазините и на други затворени или често посещавани места", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

"На второ място в райони, където се наблюдава разпространение на коронавируса, препоръчваме лицата на възраст от 60 години нагоре и тези, които страдат от предходни заболявания, да носят медицинска маска в ситуации, когато физическата дистанция не е възможна", каза още Тедрос.

Освен това в зоните на силно разпространение на коронавируса СЗО препоръчва всички работещи в клинични сектори на лечебни заведения да носят медицинска маска, докато досега това се препоръчваше само за персонал, който се грижи пряко за пациенти с коронавирус.

"Това означава например, че когато лекар прави обиколка в кардиологично отделение или в отделение за палиативни грижи, където няма потвърдени пациенти с коронавирус, той все още трябва да носи медицинска маска", обясни генералният директор на СЗО.

Той подчерта, че тези нови указания са били разработени след проучване на наличните данни и консултации с много експерти и граждански организации. Тедрос подчерта също, че самите маски не защитават от вируса, причинил пандемията.

СЗО набляга на това, че маските са само едно от редица средства, които могат да намалят риска от широко разпространение, но те не трябва да създава измамно чувство за защита.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 411 159 276 3 517
Света 13 229 600 195 783 574 977 7 691 451
Заразени* Нови Починали
България 7 411 159 276
Света 13 229 600 195 783 574 977
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer