Втората година на пандемия се очаква да бъде по-тежка от първата. Това мнение беше изразено по време на изявление на живо на Майкъл Райън, директор на Програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация.

"Навлизаме във втората година на пандемията. Тя може да се окаже дори по-тежка, предвид динамиката на разпространението на коронавируса и някои от проблемите, на които сме свидетели", каза той, цитиран от РИА Новости.

Представителят на СЗО подчерта, че данните, получени от организацията през последните две седмици, показват, че заболеваемостта „отново е достигнала пик“.

Райън каза, че Северното полукълбо, особено Европа и Северна Америка, преживяват "перфектна буря". Факторите, които са довели до увеличаване на разпространението на инфекцията, са били застудяването, скупчване на хора във вътрешни помещения, както и циркулиране на нови щамове на коронавируса.

Според СЗО броят на болните от COVID-19 в световен мащаб е надхвърлил 90 милиона, а почти 2 милиона души са починали. През изминалия ден са идентифицирани 546 016 нови случая на коронавирус и 9884 смъртни случая в света.