Епидемията от коронавируса, която се разпространи от Китай, може да бъде овладяна и контролирана, обяви днес Световната здравна организация, като добави, че това може да стане само при съгласувани действия на националните правителства, предаде Ройтерс.

"Призоваваме всяка държава да действа бързо, с размах и решителност", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в централата на световната организация.

Тедрос изрази загриженост, че има държави, които не приемат нещата достатъчно сериозно или пък са решили, че няма какво да се направи.

Сега не е време да се отказваме, не е време за извинения, а за впрягане на всички сили, заяви той.

Междувременно броят на смъртните случаи от коронавируса в Италия през последното денонощие се увеличи с още 41 и достигна 148, съобщи службата за гражданска защита. Броят на заразените в страната, която е най-тежко засегна от вируса в Европа, достигна 3858.

От първоначално заразените, 414 са се възстановили напълно, при 276 предния ден, каза ръководителят на италианската агенция. Понастоящем има установени случаи във всичките 20 области на Италия.

Заради епидемията италианското правителство реши да отложи произвеждането на референдум за парламентарна реформа, предвиждаща намаляване на броя на законодателите, съобщи днес италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от ТАСС. Допитването трябваше да се състои на 29 март.

Британските власти ще ускорят подготовката за следващата фаза от разпространението на коронавируса, за което се очаква да бъде значително", съобщи днес говорител на премиера Борис Джонсън.

"Много вероятно е вирусът да се разпространи значително", каза говорителят, затова ще се ускори работата по "забавяне" на разпространението на заразата. Към 9 ч. тази сутрин общият брой на потвърдените случаи в Обединеното кралство нарасна до 115, докато ден по-рано числото им беше 85, съобщи здравното министерство.

По-късно днес Би Би Си съобщи за първия смъртен случай от коронавируса – на пациент в напреднала възраст, който е имал и други заболявания.

Регионът на столицата Стокхолм в Швеция съобщи днес за 28 нови потвърдени случаи на коронавирус, обявиха местните власти. С тях общият брой на болните в Швеция вече е 88.

Службата за контрол върху заразните болести установява как са се заразили последните заболели от коронавируса. За 14 от тях е потвърдено, че са се заразили в Италия или, че са били в пряк контакт с хора, които са се заразили в Италия, се казва в съобщение на службата.

Частно училище в Стокхолм, където учат деца от кралското семейство, беше затворено днес, след като негов възпитаник е дал положителна проба за коронавируса, съобщи кралският двор, цитиран от Ройтерс. В училището "Кампус Манила" учи принцеса Естел – внучка на крал Карл Шестнайсети Густав, която е втора в реда за наследяване на трона.

Норвежката армия съобщи, че затваря военна база и поставя персонала под карантина, след като войник даде положителни проби за коронавируса, непосредствено преди насрочени учения на НАТО в района, предаде Франс прес.

В разположената в северния норвежки регион Тромс база "Шолд" се помещават втори пехотен батальон и инженерен батальон. Армейски говорител заяви по телевизия ТV2, че базата ще бъде затворена, а персоналът - поставен под карантина.

Според подполковник Пер Аспен Странде ученията на НАТО, в които ще участват 15 000 войници от десетина държави, не са отменени.

"Ученията ще протекат по план, доколкото ми е известно", каза говорителят. Маневрите "Колд риспонс" трябва да се проведат от 12 до 18 март.

Десет обитатели на старчески дом в испанската столица Мадрид и здравен работник са дали положителни проби за коронавируса, съобщи днес регионалната служба за социални грижи, цитирана от Ройтерс.

В цялата мрежа от социални домове в столицата ще бъдат предприети превантивни мерки за изолиране на хора със симптоми от публични места. Мадрид е в епицентъра на разпространението на коронавируса в Испания.

В града има 90 случая, от общо 234 в цялата страна, по данни на здравното ведомство. Досега са починали трима души.

Русия разпореди задължителна дезинфекция на корабите, пристигащи в черноморските пристанища Новоросийск и Южна Озереевка от Иран, Италия и Южна Корея, предаде Ройтерс.

Клон на Роспотребнадзор – руската служба за защита на потребителите, нареди на пристанищните власти да организират дезинфекцирането на кораби, пристигащи от трите държави, се казва в специално издаден документ. Засега не е ясно как точно ще протече дезинфекцията.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио днес обяви, че има още два потвърдени случая на коронавируса. Де Блазио посочи в „Туитър“, че нито един от двамата – около 40-годишен мъж и над 80-годишна жена – не е пътувал, нито е бил в контакт с другите заразени с вируса в града.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо съобщи, че броят на заразените в щата се е удвоил на 22-ма. Починалите от коронавируса в САЩ са 11.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 477 17 134 965
Света 5 860 133 75 530 360 046 2 540 977
Заразени* Нови Починали
България 2 477 17 134
Света 5 860 133 75 530 360 046
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer