Световната здравна организация планира голямо увеличение на доставката на тестове за COVID-19 за по-бедни страни в близките седмици. Това съобщи водещият експерт на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън, цитиран от Ройтерс.

Райън отказа коментар на съобщенията, че лекарството Ремдесивир може да помогне за лекуване на COVID-19, а заяви, че е нужна повече информация.

"Не бих искал да коментирам конкретно това, защото не съм се запознал подробно с тези публикации", каза той.

"Водят се контролни изпитания във Великобритания и САЩ. Ремдесивир е едно от проучваните лекарства в много от тях. Така че мисля, че ще появи допълнителна информация. Но се надяваме това лекарство и други лекарства да се окажат полезни в лечението на COVID-19", каза Райън.

Шефът на Световната здравна организация защити реакцията й в контекста на новия коронавирус, като заяви, че СЗО е действала бързо и решително.

През последните седмици здравната агенция на ООН е подложена на растящи критики, особено от най-големия си донор САЩ, които спряха вноските си.

"От самото начало СЗО действаше бързо и решително в отговора си, за да предупреди света. Бихме тревога отрано и я бихме често", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той заяви, че през последните месеци СЗО е обучила 2,3 милиона здравни работници, доставила е милиони тестове и дори е донесла "музика и смях" чрез телекаст с попзвездата Лейди Гага.