Употребата на палмово масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести в световен мащаб, а производството му нанася непоправими щети на природата. Това са основните изводи от доклад, изготвен от експерти на Световната здравна организация (СЗО).

Авторите на доклада сравняват индустрията за производство и продажба на палмово масло с тютюневата и алкохолната промишленост – както по равнището на вреди за здравето и околната среда, така и поради усилията на рекламни агенции и лобисти в преследването на печалба да скрият от потребителя истината, пише БГНЕС.

През 2015 г. в САЩ беше забранено използването на опасни за здравето трансмазнини в хранителните продукти, а през 2018-а СЗО излезе с аналогична препоръка към целия свят. Експертите от организацията се опасяват, че производителите на храни просто ще заменят забранените съставки с палмово масло – евтино, но съвсем не по-малко вредно.

Би Би Си се запозна със съдържанието на неокончателния вариант на доклада и информира за някои от основните положения в него. Палмовото място заема водещо място при производството на полуфабрикати и готови продукти – основно благодарение на ниската си стойност.

Съдържанието на наситени мазнини при него е доста по-високо, отколкото в другите растителни масла. Именно поради това мазнините с растителен произход се смятат традиционно за по-малко вредни, отколкото животинските. Производителите на палмово масло полагат много усилия, за да убедят потребителите в неговата безвредност. Въпреки това докладът на СЗО, основан на 48 научни изследвания, отхвърля тези твърдения.

Производството на палмово масло по света се е увеличило от 1995 до 2017 г. малко над четири пъти. Оборотът на индустрията с палмово масло носи 60 млрд. долара годишно. 85% от производството е в Малайзия и Индонезия.