Невиждан досега ръст от близо 10 милиона новозаразени по целия свят за последната седмица, отчита Световната здравна организация. Това е със 70 процента повече в сравнение с последните дни на миналата година.

Учените от организацията определят новата вълна като истинско цунами, в който новият вариант Омикрон се разпространява по целия свят, съобщи Асошиейтед прес.

"Миналата седмица беше отчетен най-големият брой случаи на COVID-19 досега в рамките на пандемията", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той допълни, че СЗО е сигурна, че това е занижена оценка поради изоставане с тестовете около празниците в края на годината.

В седмичния си доклад за пандемията здравната агенция на ООН съобщи, че седмичният брой на новите случаи възлиза на 9 520 488, а през последната седмица са регистрирани над 41 000 нови смъртни случая.

Макар че „Омикрон“ изглежда не е толкова тежък, колкото вариантът „Делта“, особено сред хората, които са били ваксинирани, шефът на СЗО подчерта:

"Това не означава, че трябва да бъде категоризиран като лек. Както и предишните варианти, „Омикрон“ води до хоспитализация на хора и убива хора."

"Всъщност цунамито от случаи е толкова огромно и бързо, че претоварва здравните системи по целия свят'', заяви ръководителят на СЗО на редовен брифинг.

СЗО заяви, че нарастването на броя на случаите през последната седмица варира, като се е удвоило в района на Северна и Южна Америка, но се е увеличило само със 7 на сто в Африка.

Ръководителят на СЗО за извънредните ситуации д-р Майкъл Райън заяви, че спекулациите, че „Омикрон“ може да е последният вариант на епидемията, са "пожелателно мислене" и предупреди: "Във вируса все още има много енергия."

Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за COVID-19, допълни: "Мисля, че е много малко вероятно „Омикрон“ да е последният вариант, който ще ни чуете да обсъждаме.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!