До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от силното земетресение, отнело живота на хиляди хора в Турция и Сирия. За това предупредиха от Световната здравна организация (СЗО).

„Картите за преглед на събитията показват, че потенциално 23 милиона души са изложени на риск, включително около пет милиона уязвими групи от населението“, заяви главният служител на СЗО по извънредните ситуации Аделхайд Маршанг пред изпълнителния комитет на здравната агенция на ООН.

Спасителите в Турция и Сирия се борят с мразовитото време, вторичните трусове и срутващите се сгради, докато търсят оцелели. Някои от най-тежките разрушения са настъпили в близост до епицентъра на земетресението между Кахраманмараш и Газиантеп. Там има разрушени цели квартали.

Броят на загиналите само в Турция вече наброява 3419 души, като жертвите стават 5021 заедно с тези в Сирия. Съществуват обаче опасения, че броят на загиналите ще се увеличава. Според оценките на СЗО е възможно живота си да са загубили до 20 000 души.

Голяма част от засегнатия от земетресението район в Сирия вече е разрушен от годините на война и въздушните бомбардировки. Въпреки това от сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус.

ЮНЕСКО изрази опасения от тежки щети в два града, включени в нейния списък на културното наследство - Алепо в Сирия и Диарбекир в Турция.