По последни данни на Световната здравна организация за разпространението на коронавирусa в света става ясно, че епидемията бележи спад на повечето места, включително в САЩ, предаде “Франс прес”.

В периода 17-23 август СЗО е регистрирала над 1,7 милион нови случаи на заразяване, което е спад от 5%, и 39 000 нови смъртни случаи от COVID-19, което е спад от 12% спрямо седмицата от 10 до 16 август.

В Европа, където през последните седмици постоянно се покачваше броят на новозаразените, се наблюдава известен спад, като миналата седмица те са се увеличили само с 1 процент спрямо предишната.

Броят на новите смъртни случаи в Европа продължава да намалява, като за миналата седмица спадът е от 12%. СЗО отбелязва, че това не важи за всички европейски страни, а в Испания дори е регистриран скок от 200% в седмичния брой на починалите.

Спадът е установен във всички региони освен Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие. Двете Америки остават най-засегнати с половината от новите случаи и 62% от починалите през миналата седмица. Този регион обаче бележи и най-рязък спад в епидемията – 11% по-малко новозаразени и 17% по-малко починали, отчасти благодарение на забавянето в разпространението на вируса в САЩ и Бразилия, които са двете най-засегнати страни в света.

Редица страни и територии от Карибския басейн обаче съобщиха за рязко покачване на заразените и починалите през миналата седмица, което според СЗО може отчасти да се дължи на съживяването на туризма.

Югоизточна Азия регистрира 4% увеличение на новозаразените, но и спад от 5 процента в броя на смъртните случаи. Индия продължава да е най-засегнатата страна в региона с 455 000 новозаразени през миналата седмица.

В Източното Средиземноморие също има 4%  покачване на новозаразените и 5% спад на починалите, което е понижение на този показател за шеста поредна седмица.

Използвани са материали на БТА