Европа е епицентърът на пандемията на коронавируса, заяви днес на пресконференция ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. По думите му Европа е съобщила за повече случаи на заразяване и смъртни случаи от всички други части на света с изключение на Китай

Извънредно положение във връзка с коронавируса вече обявиха и Чехия, Украйна и Испания. В същото време Испания постави под карантина близо 70 хиляди души в 4 града в северната област Каталуния. В Мадрид затварят всички барове и магазини освен супермаркетите и аптеките.

Снимка: EPA

Подобни мерки бяха въведени по-рано в Италия. Магазини във Флоренция сложиха ленти на входовете, а клиентите изчакват на разстояние 1 метър един от друг.

Редица европейски страни вече обявиха ваканция за всички учебни заведения.

В Австрия, Белгия и Португалия затварят кафенета, ресторанти и нощните заведения. Холандските власти забраниха събиранията с над 100 души.

Малта наложи задължителна двуседмична карантина за всеки, влизащ в страната.

А Гърция ще превърне в дезинфекиращи препарати 155 тона етанол, конфискуван в акции срещу контрабандния алкохол.

Европейската комисия обяви пакет от мерки, който да подпомогне икономиките на съюза: разхлабване на ограниченията за бюджетен дефицит и държавна помощ и компенсаторни механизми за туристическия, хотелиерския и транспортния бизнес.

Снимка: EPA

„Организираме инвестиционна инициатива на стойност 37 милиарда евро, която да подпомогне здравния сектор, трудовия пазар и най-засегнатите малки и средни предприятия“, обяви председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

В Москва наредиха дезинфекция на метрото по 4 пъти на ден. И започнаха строежа на нова болница за потенциално заразените с коронавирус.