Един от четиримата създатели на социалната мрежа "Фейсбук" се отказа от американското си гражданство.

Името на бразилеца Едуардо Саверин се е появило в списъка на Федералната данъчна служба за лицата, "решили да се откажа от американско гражданство".

Решението на 30-годишния Саверин може да е свързано с плановете на фондовата борса да се пуснат акции на "Фейсбук", пишат американските медии. Така собствениците на акции на интернет компанията ще трябва да платят подоходен данък, който в САЩ е миниум 15 процента.

Очаква се "Фейсбук" да привлече на борсата около 10,6 млрд долара, като самата компания бъде оценена на 96 млрд. долара.

По-рано стана ясно, че всеки служител в компанията, притежаващ акции, ще трябва да плати 1,1 млн. долара данъци, щом акциите й започнат да се търгуват на борсата.

Саверин получи американско гражданство през 1998 г., но от 2009 г. той живее в Сингапур, където няма подоходен данък, въпреки че, според законите на САЩ, американските граждани са длъжни да го плащат, независимо къде живеят.

Саверин притежава 4 на сто от акциите на мрежата, чиято цена вероятно ще достигне 3,84 млрд. долара.

Саверин създаде "Фейсбук" през 2004 г. заедно с Марк Цукерберг, Дъстин Московиц и Крис Хюз, негови приятелите от студентското общежитие на Харвардския университет. Първоначално той бе основен инвеститор и търговски директор, но след няколко месеца престана да играе активна роля в развитието на компанията.

Отказът от американско гражданство е твърде дълга и сложна процедура. Миналата година от него са се отказали 1781 души, двойно повече от предходната година.