Американски изтребители били задействани в неделя в отговор на самолет, който в крайна сметка се е разбил в югозападната част на Вирджиния, твърди американски служител, цитиран от Си Ен Ен.

Не е ясно дали самолетът е нарушил забраненото въздушно пространство близо до Вашингтон, окръг Колумбия, или на борда е имало извънредна ситуация.

Американските изтребители предизвикали звукова вълна, която се е чула в района на Вашингтон.

Официален представител на САЩ заяви, че F-16 не са свалили самолета.

Пилотът на гражданския самолет не е реагирал, докато изтребителите F-16 са се опитвали да установят контакт, се казва в съобщение на континенталния регион на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана на САЩ.

Изтребителите F-16 са били "упълномощени да се движат със свръхзвукова скорост", което е довело до звукови взрив, чут в района на Вашингтон.

Изтребителите F-16 са използвали сигнални ракети "в опит да привлекат вниманието на пилота", се допълва в съобщението.

Гражданският самолет, Cessna 560 Citation V, е бил прихванат от Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана на САЩ около 15:20 ч. (местно време) и в крайна сметка се е разбил близо до националната гора "Джордж Вашингтон" във Вирджиния.

"Пилотът не е реагирал и впоследствие самолетът Cessna се е разбил в близост до националната гора Джордж Вашингтон, Вирджиния", се казва в съобщението.

Четирима души са били на борда на самолета, който е надхвърлил планираната дестинация с 315 мили, преди да се разбие, твърдят източници, запознати с разследването. Частният самолет е бил регистриран във Флорида.

Междувременно камера за сигурност е заснела реакцията на куче, което се е уплашило от звуковия гърмеж, който разтърсил Вашингтон.