В Япония e пусната в експлоатация свръхскоростна жп линия „Шинкансен", която свързва Токио с най-северния японски остров Хокайдо. Първият влак, който премина по линията, отпътува от гара Шин-Аомори (Аомори префектура) на главния остров Хоншу и стигна до гара Хакодате Шин в Хокайдо.

Събитието фокусира вниманието в Япония, като световноизвестният високоскоростен влак "Shinkansen" за първи път преминава на Хокайдо в обичайния за него режим. Както обещават железопътните компании "Hokaido railway" и „JR East ", които обслужват тази област, сега пътят от Токио до Хокайдо ще отнеме само четири часа и две минути.

Снимка: iStock

До този момент пътят от най-северния край на Хоншу отнемаше около един час повече, като същевременно пътниците трябваше да се прехвърлят на по-експресна линия. Новата линия на "Шинкансен" преминава по тунела Сейкан под протока Цугару. Влакове са пътували и преди по този маршрут, но сега линията е технологично обновена.

Снимка: iStock

Има съмнения дали тази тенденция ще бъде успешна, защото населението на Хокайдо продължава да намалява. Въпреки това, всички билети за първия "Шинкансен" от Токио до Хакодате и обратно са се продали още на първия ден на продажбите през февруари. За по-нататъшното развитие на линията ще се разчита на туристите.

Снимка: iStock

Плановете на оператора са да удължат линията до административния център на Хокайдо - Сапоро. Според предварителните оценки тази отсечка на магистралата може да бъде открита през 2030 година.