Южна Корея, Япония и Съединените щати поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност заради поредната провокация на Северна Корея. 

Изстреляната снощи балистична ракета достигна височина от 4500 километра и падна в икономическата зона на Япония.

Новината беше съобщена по севернокорейската държавна телевизия. Подписвайки лично заповедта за изстрелването, лидерът Ким Чен-ун заявил, че страната е изпълнила мисията си да стане ядрена сила.

„Новата междуконтинентална балистична ракета „Хвасон 15” е снабдена със свръхголяма бойна глава, способна да порази всяка точка на Съединените щати”, съобщи говорителка на държавната телевизия.

Ракетата, описвана като най-мощната досега, е прелетяла 950 км за три минути, достигайки височина от 4 475 метра. Паднала е в Японско море на близо 1000 километра от площадката за изстрелване.

В отговор на теста Южна Корея проведе ракетно учение, а президентът на страната обсъди действията на Севера в телефонен разговор с американския държавен глава Доналд Тръмп.

Опитът е поредното нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които налагат забрана на Пхенян да разработва ядрени оръжия и да произвежда балистични ракети.

Европейският съюз и Съединените щати осъдиха провокацията и призоваха за ново затягане на санкциите срещу режима на Ким Чен-ун.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност е насрочено за тази вечер.