Заради пожарите в Австралия е отчетен един от най-големите ръстове на концентрацията на въглероден двуокис в земната атмосфера, откакто се правят измервания повече от 60 г., съобщи „Ройтерс“.

"Прогноза за атмосферната концентрация на въглероден двуокис сочи, че през 2020 г. ще сме свидетели на едни от най-високите годишни ръстове, откакто през 1958 г. започват да се правят измервания на Мауна Лоа, Хавай", обяви британската метеорологична служба.

Снимка: EPA

Атмосферната концентрация на въглероден двуокис се очаква да се покачи до над 417 частици на милион през месец май при средна годишна прогноза от 414,2 частици на милион плюс минус 0,6 частици на милион. Това е средногодишен ръст от 2,74 частици на милион плюс минус 0,57 частици на милион в сравнение с 2019 г.

Предишния път, когато е имало подобни концентрации на въглероден двуокис, е бил преди 3-5 милиона години, когато температурите са били средно с два до три градуса по Целзий по-високи, а морското равнище е било между 10 и 20 метра повече, казват учените, пише БТА.