Участниците в днешната берлинска среща за Либия са се договорили да спазват често нарушаваното оръжейно ембарго и да спрат да подкрепят враждуващите либийски страни, докато продължава режимът на спиране на огъня. Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел, предадоха осведомителните агенции.

Участниците в днешния форум ще продължат да се срещат редовно, за да гарантират продължаване на мирния процес, така че народът на Либия да получи правото да живее в мир, посочи канцлерът.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш благодари на Меркел за нейните "абсолютно забележителни усилия" и подчерта, че основният извод от срещата днес е, че няма военно решение на конфликта в Либия.

Меркел и германският външен министър Хайко Маас се срещнаха днес в Берлин и с двамата съперници в конфликта - председателя на международно признатото правителство Файез Сарадж и командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар.

Канцлерът каза, че и двамата са се съгласили да посочат свои представители във военна комисия, която ще следи спазването на примирието.

Сарадж и Хафтар не са участвали в основните дискусии на срещата. Разногласията между тях все още са големи, каза Меркел.

Междувременно стана ясно, че поддръжници на либийския генерал Халифа Хафтар са затворили още петролни находища в Либия в опит да засилят натиска върху международно признатото правителство в Триполи.

Според племенните лидери приходите се използват от правителство, за да плаща на бойци, които се предполага, че са изпратени от подкрепящата го Турция.