Светът е в шок след атентата на летище „Ататюрк“ отнел живота на близо 40 души. Лидерите на ЕС, които са на извънредна среща в Брюксел, осъдиха нападенията.

„Бих искала да кажа на целия турски народ, че сме обединени в борбата срещу тероризма и се подкрепяме взаимно“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

„Остро осъждам атаката и искам да се уверя, че ние знаем точно кои са извършителите, така че заедно да направим всичко възможно да се борим с тероризма, особено в този регион“, каза френският президент Франсоа Оланд.

В Брюксел европейските лидери се събират днес на първото си заседание без Великобритания.

Хиляди хора от цял свят също осъдиха атаките в социалните мрежи. В „Туитър“ веднага започнаха да се разпространяват хаштагове #PrayForTurkеy (Моли се за Турция) и #Istanbul.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди атаката:

Ужасен съм от атаката в Истанбул, написа британският премиер Дейвид Камерън:

Белгийският му колега Шарл Мишел: „Мислите ни са с жертвите на атаката срещу истанбулското летище. Осъждаме този акт на насилие“.

Жалък акт на тероризъм във величествен град. Гневът ми нараства с всеки нов репортаж, написа журналистът ветеран Лари Кинг:

Елиф Шафак: Плача за обичания Истанбул:

Енрике Иглесиас: Сърцето ми е с теб, Истанбул:

Парис Хилтън изрази съпричастност с всички, засегнати от тази „ужасна трагедия“:

Мислите и молитвите ми са с всички, засегнати от вчерашното ужасяващо бомбено нападение в Истанбул, написа състезателят от Формула 1 Дженсън Бътън:

Актрисите Партиша Аркет и София Буш също изразиха съпричастност:

Сградата на кметството на Мелбърн пък беше осветена в червено в памет на жертвите: