На 23 март за 71-ви път се отбелязва Световният ден на метеорологията – дата, на която през 1950 г. се създава Световната метеорологична организация.

Историята започва много преди 1950 г. На 14 ноември 1854 г. едно непредвидимо събитие нанася тежко поражение на англо-френския флот в разгара на Кримската война - една от най-силните бури, регистрирани в Черно море, която потопява флотилията на съюзниците до град Балаклава, днес квартал на град Севастопол.

Направеният извод е, че ако е съществувала служба, която да събира ежедневно и своевременно метеорологични сведения от различните страни, движението на бурята би могло да се проследи и да се избегнат огромните загуби на флота. Така през 1856 г. се заражда идеята за създаването на служби за времето, които да организират постоянни наблюдения и разпространение на метеорологичните данни.

Днес Световната метеорологична организация (СМО) е междуправителствен съюз на 193 държави-членки и територии и е една от специализираните агенции на ООН в областта на метеорологията, климата и хидрологията. Всяка година СМО и членуващите в нея държави и територии отбелязват Световния ден на метеорологията с различни теми и послания.