Деветият сезон на предаването „120 минути“ по bTV ще бъде открит със сателитна връзка с високопоставен представител на талибаните. Ексклузивното интервю на водещия Светослав Иванов с Джавад Заргар - говорител на новата власт в страната, е първото по рода си в Източна Европа.

„Талибаните разговарят обикновено с журналисти от държави, чрез които знаят, че посланията могат да достигнат до публиката в държавата, към която искат да отправят послание. България е една от тези държави, защото е съсед на Турция, която е съсед на Иран, а Иран е съсед на Афганистан“, обясни Светослав Иванов за организацията на интервюто.

„През 90-те години талибаните се раждат от хаоса на 10 годишната война със Съветския съюз и последвалата гражданска война в Афганистан, която също е много кървава. Сега те се родиха от преговорите с американците, например. Те бяха поставени на картата, преминавайки преди това и през тези преговори, които бяха тайни, след това станаха явни, и през визитите си в Москва, Пекин и Техеран. Това е много съществена разлика“, коментира водещият на предаването „120 минути“.

Според него това, което светът наблюдава в момента са делата на талибаните, те се нуждаят от отношения – със своите съседи, с Европа, с останалия свят, за да може да останат на власт, защото само с репресия не става.