Светът се обедини срещу американския президент Доналд Тръмп в защита на планетата.

Американският президент изпълни едно от предизборните си обещания и заяви, че ще извади Съединените щати от Парижкото споразумение за климата. Според Тръмп глобалното затопляне е измама и е в ущърб на американския бизнес.

Той обоснова решението си със суверенитета на Америка и добави, че е „избран да представлява гражданите на Питсбърг, а не на Париж”.

Последваха незабавни реакции – бившият президент Барак Обама обвини Тръмп, че „отхвърля бъдещето”. Шефовете на „Дисни” и на „Спейс Екс” Робърт Айгър и Илон Мъск напуснаха екипа на Тръмп.

Губернаторите на Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон заявиха, че ще изпълняват споразумението.

Срещу Тръмп реагираха и милиони американци.

Еманюел Макрон изнесе реч по темата на английски, което е прецедент за френски президент. Той перефразира известната фраза на Тръмп и заяви „Нека направим планетата отново велика”.

От Белия дом обявиха, че са готови да извървят продължителния процес по излизане от сделката. Това означава, че страната ще остане част от Споразумението формално поне още три години и половина.

Какво е Парижкото споразумение?

През 2015 г. в Париж 195 държави поставиха подписите си под исторически документ за бъдещето на Земята.

Целта е да се ограничи глобалното затопляне и температурата на планетата да не се увеличава повече от 2 градуса по Целзий.

До 2030 г. подписалите документа се ангажираха да намалят въглеродния двуокис до 40% като заложат на повече възобновяеми източници.

Според учените ако температурата на планетата се покачи с още 4 градуса, Земята кще се промени, някои острови ще потънат, а Европа най-вероятно ще се превърне в пустиня.

Освен световните лидери, срещу Тръмп се обединиха и много известни личности.