В лондонската катедрала "Сейнт Пол" се състоя траурната церемония по погребението на покойният бивш премиер на Великобритания Маргарет Тачър. Ковчегът с тялото й беше внесен в катедралата на раменете на осмина военни в присъствието на кралица Елизабет Втора, политическия елит на страната и високопоставени лица от цял свят.

Хиляди почитатели на Тачър се наредиха по улиците на Лондон, за да видят как тленните останки са транспортирани от Уесминстър към "Сейнт Пол". Повечето хора ръкопляскаха в знак на почит, но двайсетина противници на Желязната лейди обърнаха гръб на траурното шествие като се чуха и обидни възгласи.

Вътре в катедралата архиепископът на Лондон наблегна пред опечалените именно на факта, че Маргарет Тачър е предизвикала "буря от противоречиви мнения" по време на управлението си.

„След бурния живот, изживян в разгара на политически противоречия, идва голямо спокойствие. Бурята от противоречиви мнения се съсредоточи върху госпожа Тачър, която стана символна фигура”, каза свещеникът.

Елизабет Втора беше начело на процесията от 2300 опечалени в катедралата. Сред тях бяха още премиерът Дейвид Камерън и три поколения негови предшественици, както и гости от 170 страни. Погребалната служба беше силно повлияна от строгото методистко възпитание на Тачър.

След като нейната внучка Аманда прочете пасаж от Библията, архиепископ Ричард Чартърс заяви, че целта на траурната церемония е да се отдаде почит на човека, а не на политика. След края на службата тялото на първата жена премиер на Великобритания, която управлява от 1979 до 1990 г., беше изнесено от катедралата, за да бъде кремирано.

Цялата церемония премина при засилени мерки за сигурност. Около 4000 полицаи осигуряваха реда в британската столица. По покривите имаше снайперисти, а по улиците патрулираха офицери, въоръжени с картечници.

Сред официалните гости в Лондон бе и българският президент Росен Плевнелиев. По своя мащаб и значимост събитието може да бъде сравнявано с погребенията на Лейди Даяна и кралицата майка.

Маргарет Тачър почина от инсулт на 8 април на 87-годишна възраст.