Светът посрещна новата година при строги мерки и без тържества. Жителите на Ухан отброиха последните секунди на 2020 г., която светът ще запомни с появата на вируса. 

В Европа много държави отмениха тържествата на открито и илюминациите. Парижкият булевард „Шан-з-Елизе“ бе необичайно притихнал.

Снимка: Ройтерс

„Първите месеци на новата година ще са трудни и до пролетта епидемията ще се отразява на живота в страната ни. Но надеждата е тук, във ваксината, която човешкият гений успя да създаде само за година“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Германците посрещнаха 2021 г. вкъщи. Ангела Меркел направи последното си новогодишно обръщение като канцлер и обяви, че също ще се ваксинира срещу COVID-19.

„Никога през последните 15 години не сме имали толкова тежка отминаваща година. И никога, въпреки тревогите, и скептицизма не сме очаквали новата година с толкова много надежда“, каза Ангела Меркел.

Без светлинно шоу при Бранденбургската врата посрещнаха 2021 г. и в Берлин.

Повечето жители на града останаха в домовете си, но спазиха традицията и използваха много фойерверки и пиротехника. Повече от 2900 пожарникари се наложи да потушават пожари в различни квартали на града.

Снимка: Ройтерс

За първи път папа Франциск не участва в утринната меса заради здравен проблем, но по-късно отправи новогодишното си послание за мир.

„Болезнените събития, които белязаха пътуването на човечеството през изминалата година, особено пандемията, ни научиха колко е необходимо да се интересуваме от проблемите на другите и да споделяме техните притеснения. Това е пътят, който води към мир“, каза папа Франциск.

И улиците на Истанбул останаха празни в новогодишната нощ, а полицаи патрулираха, за да следят дали се спазва забраната за излизане от вкъщи.

В Атина заря озари небето над Акропола, но много малко от жителите на града излязоха на улиците заради вечерния час.

Снимка: Ройтерс

В Москва Червеният площад бе затворен, за да няма струпване на хора, но въпреки това много московчани бяха по улиците, за да наблюдават празничната заря.

„Изпитанията и бедите минават, винаги е било така. С нас остана най-важното, което ни прави благородни и силни - любовта, взаимното разбиране, доверието и подкрепата“, заяви руският президент Владимир Путин.

Снимка: Ройтерс

В Ню Йорк медиците на първа линия и първите имунизирани срещу COVID-19 бяха сред малкото избрани да присъстват на празничната церемония на „Тайм Скуеър“.

Снимка: Reuters

В Бразилия част от жителите на Рио въпреки забраната все пак се събраха на плажа Копакабана, за да наблюдават фойерверките.

Снимка: Ройтерс

Кайро не измени на традицията и освети водите на Нил в празнични фойерверки. И Дубай не се отказа от пищната заря.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!