При засилени мерки за сигурност светът се подготвя за дълга нощ на чествания на настъпването на Новата година, предаде Франс прес.

2016 г. беше белязана от серия кървави атентати срещу мирни граждани. Дългият списък от засегнати градове включва Истанбул, Орландо, Брюксел, Багдад, Берлин, Ница. В много от тях атентатите бяха насочени срещу събралите се хора - сценарий, от който силите за сигурност се опасяват особено много през тази новогодишна нощ.

Въпреки това хората ще се съберат тази вечер по улиците в Азия, Близкия Изток, Африка, Европа и Америка, за да изпратят една година, белязана от политическа и геополитическа несигурност.

Поради часовата разлика Сидни ще стане първият голям град, посрещнал Новата година. Там тя настъпва в 13,00 ч. по Гринуич. 2000 допълнителни полицаи ще бъдат разположени в Сидни. Очаква се общо милион и половина души да се съберат в района на пристанището, за да видят фойерверките.

В Тайланд фойерверките са забранени поради едногодишния траур, обявен по повод смъртта на крал Пумипон Адулядет през октомври. Очаква се обаче хиляди да се съберат, за да изпеят композирана от покойния крал песен, последвана от националния химн.

Снимка: iStock

В столицата на Япония ще посрещнат Новата година при засилени мерки за сигурност. В района Сибея, където по традиция се провеждат новогодишните празненства, тази година за първи път ще бъде забранено всякакво автомобилно движение от 22,00 ч. до 02,00 ч. след полунощ, за да се предотвратят терористични атаки. Подстъпите към района ще бъдат преградени с полицейски автобуси и джипове, за да се попречи на евентуални злонамерени действия. Близо до местата, където ще се съберат много хора, ще бъдат разположени части на полицейските спецсили за бързо реагиране.

В Берлин на подстъпите към Бранденбургската врата ще бъдат разположени бетонни блокове и бронирани коли. В Кьолн ще бъдат засилени мерките за сигурност - около 1500 полицаи ще патрулират по улиците - 10 пъти повече от миналата новогодишна нощ, като 300 ще бъдат на площада до катедралата и централната гара, където станаха много от масовите сексуални посегателства.

Мерките за сигурност са засилени и около площад "Св. Петър" в Рим, където папа Франциск ще отслужи литургията в полунощ.

Близо 100 000 полицаи, жандармеристи и военни са мобилизирани във Франция. Само в Париж се очаква да се съберат половин милион души.

Америка ще посрещне 2017 г. последна. На ключови места в Ню Йорк ще бъдат разположени 165 "блокиращи" превозни средства, включително боклукчийски камиони. Много от тях ще бъдат наредени край Таймс скуеър, където се очаква да се съберат над 1 милион души.

Тази година празнуващите ще разполагат и с една допълнителна секунда, за да направят нощта уникална, отбелязва АФП. Последната минута от 2016 г. ще трае с една секунда повече от нормалното. Допълнителната секунда помага да се приведе астрономическото време, свързано с въртенето на Земята, в нормалните норми.