С възпоменателни церемонии арменците по света отбелязаха 100-годишнината от началото на кланетата, отнели живота на милион и половина души в Османската империя, които редица държави признаха за геноцид.

Турция обаче продължава да отхвърля думата „геноцид” за една от най-черните страници в историята на XX век.

Няколкостотин хиляди души участваха във възпоменателна церемония край паметника на жертвите в Ереван. На събитието присъстваха световни лидери, сред които президентите на Франция, Русия, Кипър и Сърбия.

В речта си президентът на Армения Серж Саркисян подчерта колко е важно светът да признае, че срещу народа му е извършван геноцид.

Признаването на геноцида не е почит към арменския народ и към нашите мъченици. Признаването на геноцида е победа на човешката съвест и на справедливостта над нетърпимостта и омразата”, заяви арменският лидер.

Франция осъжда избиването на хора както в миналото, така и сега, подчерта френският държавен глава Франсоа Оланд. „Затова е важно тук, в Ереван, да призовем за защита на всички малцинства, особено на християните на изток”, настоя той.

Руският президент Владимир Путин описа избиването на арменци като "едно от най-трагичните бедствия в историята на човечеството. „Но споменавайки тези трагични събития от миналото, скъпи приятели, трябва да гледаме напред с оптимизъм, и да вярваме в приятелството, в добросъседството и във взаимопомощта”, каза той.

Паметта на арменските жертви беше почетена и със служба в арменската патриаршия в Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че „споделя болката” на арменците, но отново отказа да признае масовите убийства за геноцид.

Стотици арменци излязоха в различни части на света, за да напомнят за трагичните събития преди 100 години и настояха за признаването на геноцида.

Вижте как беше отбелязан денят и в България: