Днес се навършват 40 години от смъртта на Елвис Пресли. Милиони хора по света отдават почит към човека, известен като Краля на рока или просто Краля, пише в. "Дейли стар".

Хиляди почитатели се включиха в традиционното бдение със свещи на гроба му в имението "Грейсланд" в Мемфис, за да почетат паметта на изпълнителя, разчупил музикалния калъп и продал милиарди копия от записите си.

Снимка: Reuters

Четири десетилетия след смъртта на Краля на рока Елвисманията все още е "жива" - около 500 000 души посещават гроба му всяка година. Новата компилация "The 50 Greatest Hits" бележи успех в британските чартове.

Снимка: Reuters

Миналата година Елвис Пресли намери място в челната петица в класацията на сп. "Форбс" за най-печеливши покойни знаменитости с приходи от 27 милиона долара. По света около 85 000 души се препитават като негови имитатори.

Снимка: Reuters

Кралят на рока умира на 16 август 1977 г. на 42-годишна възраст. Официалната причина за смъртта му е инфаркт.

Не липсват обаче привърженици на конспиративните теории, според които кончината му е инсценирана, както и периодични съобщения, че някой някъде го е видял.

Нищо в скромния произход на Елвис Арън Пресли, роден на 8 януари 1935 г. в Тюпълоу, Мисисипи, в семейството на Върнън и Гладис Пресли, не вещае, че един ден той ще се превърне в глобална културна икона.

Като ученик Елвис печели конкурс за пеещи таланти. Първата си китара получава като подарък за 11-ия си рожден ден и се научава да свири по слух.

По-късно семейството се мести в Мемфис. Елвис, вече 18-годишен, се явява в компания "Сън рекърдс" и заявява, че иска да направи запис. Шефът на лейбъла е впечатлен от певческите му способности и през 1954 г. Пресли издава първия си сингъл.

Снимка: Getty Images

Със завладяващия си глас и сексапилно излъчване Елвис Пресли скоро спечелва сърцата на феновете.

През 1956 г. Елвис си осигурява първия договор със звукозаписната компания RCA с помощта на мениджъра си полковник Том Паркър. През същата година хитът му "Heartbreak Hotel" оглавява престижната класация на "Билборд". През същата година Пресли се снима в "Love Me Tender" - първия си от 31 филма.

Докато служи в армията, Елвис се запознава с 14-годишната Присила Болю, която през 1966 г. става негова съпруга и майка на единственото му дете – Лиса Мари Пресли, днес 49-годишна.

Снимка: Getty Images

Бракът им приключва с развод през 1973 г..

Снимка: Getty Images

Междувременно Елвис записва поредица от хитова. "Да го чуя за първи път беше като бягство от затвора", казва Боб Дилън. Още по-красноречив в изказването си е легендарният бийтъл Джон Ленън: "Преди Елвис нямаше нищо".

Кралят на рока се наслаждава на благините, които му носи славата (гледа телевизия на три приемника едновременно), в имението си "Грейсланд" се радва на вътрешен водопад, притежава три розови кадилака и частен самолет.

Снимка: Getty Images

Описван като превъзходен целувач, Елвис Пресли е имал връзки с не една красавица. Сред завоеванията му са актрисите Сибил Шепърд и Линда Томпсън.

Агенция Ройтерс публикува архивно видео за Краля на рока. Можете да го видите тук:

По времето около смъртта си Кралят на рока е пристрастен към лекарства по предписание и преяжда с любимите си изкушения - банани, фъстъчено масло и сандвичи с бекон. С тегло над 150 килограма от някогашния секс символ вече няма и помен.

Краят на суперзвездата е незавиден - последната му приятелка, кралицата на красотата Джинджър Олдън, намира безжизненото му тяло на пода в баня в имението "Грейсланд".

Ако беше жив, Елвис Пресли щеше да е на 82 години. За почитателите на конспиративните теории това е факт.

Снимка: Getty Images

За повечето хора обаче има една неоспорима истина – духът на Краля е жив и все така осезаем. От отварянето на "Грейсланд" за посетители през 1982 г., имението е привлякло над 20 милиона души.

Снимка: Reuters

"Все още е трудно да повярваме, че Елвис го няма. Във всичко което правим, се стремим да съхраним неговата ДНК. Тя го поддържа жив. Чрез нея той съществува и все още е тук", казва 72-годишната бивша съпруга на Краля Присила Пресли.