Светът осъди действията на Кремъл, които нарушават международното право.

Брюксел затяга още издаването на визи за руски граждани и предупреди за увеличаване на заплахата за сигурността в Европейския съюз.

В обща декларация страните членки на Европейския съюз заявиха, че никога няма да признаят незаконното анексиране на четирите украински области от Русия.

“Това е ескалиране на конфликта, ескалиране на войната и това означава ескалиране на заплаха за сигурност в Европейския съюз. Ние трябва да действаме и да наблюдаваме всичко много отблизо”, заяви Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешни работи.

Съюзниците в НАТО не признават и няма да признаят тези територии като част от Русия, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Съединените щати, искам да бъда много ясен, САЩ никога, никога, никога няма да признаят претенциите на Русия към украинската суверенна територия, обяви президентът на страната Джо Байдън.

От полунощ Финландия затвори границите си за руски туристи, след като се засили потока на пристигащи заради обявената от Кремъл частична мобилизация. Норвегия обяви, че също е засилила граничния си контрол с Русия.