Светът се готви за Нова година със засилени мерки за сигурност. Празнуващите в европейските столици ще минават специални проверки, а по улиците ще патрулират хиляди полицаи и войници.

Затегнат ще е контролът и в Съединените щати, Бразилия и Австралия.

Преди година атентат беляза новогодишните тържества в Истанбул. В навечерието на годишнината от атентата Турция задържа над 200 предполагаеми членове на "Ислямска държава", планирали нападения и тази Нова Година. Мобилизирани са 37 000 полицаи и 4000 представители на жандармерията.

Драконовски мерки за сигурност и във Франция, където през последните три години над 230 души станаха жертви на тероризма. Мобилизирани са всички налични средства и ресурси. Над 10 500 души ще бъдат разположени в  и около Париж, за да осигурят безопасността на местните жители и туристи.

Критики предизвика решението на германските власти да въведат безопасни зони само за жени на новогодишното тържество в Берлин. Мотивът –  да не се повторят сексуалните посегателства в Кьолн отпреди две години.

Лондон
посреща Нова година със специални заграждения, след серията от терористични нападения с автомобили.

Властите в Брюксел решиха да въведат промени за посрещането на Нова година и този път празненството няма да бъде в центъра на града, както в последните години, а в пространствата край панаирните палати.

Очаква се тази вечер около 50 000 зрители да пристигнат в площите, използвани през 1935 и 1958 г. за световни изложения.

Загражденията в Ню Йорк
Снимка: Reuters

Бетонни прегради, рекорден брой полицаи и снайперисти ще има и в Ню Йорк, където на Таймс Скуеър се очакват над един милион души. Мегаполисът се готви да посрещне и най-студената Нова година от 55 г. насам.