Хуманитарната организация „Спасете децата” съобщава, че ислямисти обезглавяват деца в северната провинция на Мозамбик Кабо Делгадо, пише Би Би Си.

Бойците са свързани с групировката „Ислямска държава”.

От началото на бунтовете в страната през 2017 г. повече от 2500 души са убити, а 700 000 са напуснали домовете си.

В нов доклад хуманитарната организация казва, че нейни работници са разговаряли с разселени семейства, които съобщават за ужасяващи сцени в богатата на газ провинция.

Майка, чиято самоличност не се съобщава от съображения за сигурност, разказала пред благотворителната организация, че най-голямото ѝ дете е било обезглавено близо до мястото, където тя се криела с останалите си деца.

„В онази нощ селото ни беше нападнато и къщите ни бяха опожарени. Когато всичко започна бях у дома с четирите си деца. Опитахме се да избягаме в гората, но те взеха най-големия ми син и го обезглавиха. Не можехме да направим нищо, защото щяха да убият и нас”, разказва жената.

Друга разказва как синът ѝ е убит от бунтовниците, докато тя и другите ѝ три деца са били принудени да избягат.

„След като 11-годишният ми син беше убит, разбрахме, че вече не е безопасно да оставаме в моето село. Избягахме в къщата на баща ми в друго село, но няколко дни по-късно атаките започнаха и там”, добавя тя.

Снимка: Ройтерс

Директорът на „Спасете децата” в Мозамбик Ченс Бригс каза, че съобщенията за жестоките убийства на деца са „отвратили дълбоко” работещите в хуманитарната организация.

„Плачехме, докато слушахме историите на майките в бежанските лагери”, допълва Бригс.

Кои са бойците, свързани с „Ислямска държава”?

Бунтовниците са познати на местно ниво като „Ал-Шабаб”, въпреки че не е известно да имат връзки със сомалийската джихадистка групировка със същото име.

Те публично са се заклели във вярност на „Ислямска държава”.

Някои анализатори смятат, че корените на бунтовете се крият в социално-икономически оплаквания на местните жители, които „не са се възползвали достатъчно от добива на рубини и газовата индустрия на провинцията".

Държавният департамент на САЩ обяви бунтовниците за терористична организация. Групировката рядко е давала някакви индикации за мотивите, лидерството или исканията си.

Във видеоклип от миналата година един от лидерите на бойците казва следното: „Ние окупираме градовете, за да покажем, че днешното правителство е несправедливо. То унижава бедните и дава печалба на властимащите”.

Директорът на "Спасете децата" заявява, че е трудно да се определи точно какво стои зад насилието.

„Мозамбик е осмата най-бедна държава в света. Кабо Делгадо е най-бедната провинция в страната и въпреки това там има огромни минерални ресурси и някои смятат, че те не се споделят по равно. Изглежда, че това е двигател на конфликта”, казва Бригс.

Според него бунтовниците се опитват да прогонят хората от района или да ги присъединят към редиците си, а ако откажат, биват убити, понякога обезглавявани.

Нужда от международна помощ

Правозащитни организации казват, че силите за сигурност също са извършили нарушения на правата на човека по време на операции срещу ислямистите, като произволни арести, изтезания и убийства.

Правителството на Мозамбик призова за международна помощ за потушаване на бунта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!