Стотици предполагаеми членове на страховитата калабрийска мафия „Ндрангета“, най-могъщата мафиотска организация в Италия, ще се изправят от утре пред съда на „суперпроцес“, който се очаква да продължи повече от две години.

355 обвиняеми, включително политически лидери, полицейски служители и бизнесмени, 900 свидетели и 400 адвокати ще бъдат изслушани в специално обособена зала за този нечуван процес, най-големия от три десетилетия, в сърцето на област Калабрия.

58 свидетели на обвинението са приели да нарушат омертата, закона на мълчанието, за да разкрият тайните на клана Манкузо и неговите приближени.

Процесът се смята и за демонстрация на силата на държавата в сърцето на територията на Ндрангета, която контролира пътищата на кокаина в цяла Европа.

В центъра на процеса ще е най-известният борец срещу мафията, прокурорът на полуострова Никола Гратери, който от над 30 години живее под полицейска охрана.

По мащабите си този процес отстъпва само на първия суперпроцес, организиран през 1986-1987 г. в Палермо срещу сицилианската „Коза Ностра“, в резултат на който бяха осъдени 338 обвиняеми. По-късно съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино бяха убити от мафията.

Новият процес има по-малък обхват и е насочен срещу една от много фамилии на Ндрангета.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!