Студена вълна в Афганистан. Заради температурите, които паднаха до -33 градуса по Целзий, най-малко 70 души са загинали в рамките на седмица. 70 000 животни също са загубили живота си.

„Тава е най-студената зима у нас за последните години. Очакваме студът да продължи поне още седмица“, коментира Мохамад Насим Муради, ръководител на метеорологичната служба на Афганистан, цитиран от „Ал Джазира“.

Снимки и видеоклипове в социалните мрежи показват пътища, блокирани от обилен снеговалеж в няколко централни и северни провинции на страната.

В по-бедните региони бездомни семейства се струпват около огньове, докато в Кабул хората се събират около традиционни печки, в които горят дърва или въглища.

Това е втората зима на Афганистан под талибанско управление, откакто ръководените от Съединените щати сили се оттеглиха от власт през август 2021 г. Страната е в разгара на хуманитарна криза, като повече от половината от 40-милионното население на страната е изправено пред недостиг на храна.

Разпределянето на хуманитарна помощ от неправителствени организации също е поставено под въпрос след решението на талибаните от 24 декември да забранят на жените да работят за тях.