Стрелецът от чешкия град Острава се е самоубил, информираха местните власт.

Рано тази сутрин мъжът застреля шестима души в чакалня на болница.

Полицията отцепи района и започна издирвателна акция, в която се включи и хеликоптер. Като предпазна мярка беше засилена охраната около училища, търговски центрове и други болници. 

Чешкото министерство на вътрешните работи обяви, че стрелецът е локализиран в колата му, но той успява да се простреля в главата, преди да бъде обезвреден.

Снимка: Reuters

„С помощта на камера за видеонаблюдение идентифицирахме извършителя. Включихме два хеликоптера в издирването. Така открихме автомобила му”, разказа директорът на полицията Томаш Куцела.

„Извършителят е 42-годишен мъж от град Опава. Когато полицията пристигна на място, той направи опит за самоубиство. Беше още жив, но въпреки опитите за реанимация почина. 

„Разследването установи,че оръжието му е незаконно. Все още се изясняват мотивите за атаката”, съобщи чешкият вътрешен министър Ян Хамачек.

Мъжът, който е отговорен за убийството на шестима души, е смятал, че е сериозен болен и действията му вероятно са опит за отмъщение към персонала на болницата, които са отказали да го лекуват. 

„Вече няма опасност. Допускам, че свързано с психиката на този човек, който извърши ужасното деяние”, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш.

Като предпазна мярка остава засилена охраната около училища, търговски центрове и други болници.