Американските власти разкриват още подробности за масовата стрелба в Тексас. В Ювалди се проведе молитва и бдение в памет на загиналите 19 деца и двама учители.

Снимка: Ройтерс

Застреляните 19 деца са били в четвърти клас и всички са били от един и същи клас.

Стрелецът, 18-годишният Салвадор Рамос, се барикадирал в стаята на децата за около час и започнала да стреля, преди това той успява да премине през охраната на училището.

Той си купува първият автомат в деня след като навърша 18 години, вторият няколко дни по-късно.

Минути преди стрелбата Рамос изпраща съобщения на момиче в Германия в социалните мрежи за това, че е стрелял по баба си и че предстои да влезе в училището, където ще стреля. 

Стрелял е с полуавтоматично оръжие, използвано в повечето масови стрелби в Съединените щати. 

Мотивите на Салвадор Рамос остават неясни. Действал е сам.

Според властите не е имал криминално досие и предистория с психично заболяване. Трагедията отново разпали обществения дебат в Съединените щати за контрола върху продажбите на оръжие.

"Трябва да се запитаме кога, за Бога, ще направим това, което трябва да се направи – ако не напълно да спрем, поне фундаментално да променим мащабите на касапницата, която се случва в тази страна. За да кажа очевидното – отвратен съм и уморен, просто ми е писнало от това, което се случва", заяви президентът Джо Байдън.

Президентът Байдън обяви, че заедно със съпругата си ще замине за Тексас и ще срещне със семействата на загиналите при стрелбата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!