Единственият мотив на жената, която стреля пред централата на „Ютюб” и рани трима души, е била да си отмъсти на компанията, заради ограничения за нейния видеоканал. 

След стрелбата 39-годишната Насим Наджафи Агдам се самоуби.

Вечерта преди нападението Насим не се прибра у дома и близките ѝ се обаждат в полицията. Патрул я намира заспала в колата ѝ. Нищо подозрително. Часове по-късно тя произвежда фаталните изстрели.

Според полицията единственият мотив е отмъщение за компанията. Първоначалната версия за стрелбата и самоубийство бе провалена лична връзка със служител в „Ютюб”.

Насим е от ирански произход и е била привърженик на персийско-азерския вегански начин на живот. Имала е видеоблог в „Ютюб”, следван от около 5 хиляди души. Неин видеозапис потвърждава тезата на полицията.

„Аз съм дискриминирана. „Ютюб” филтрира моите материали и аз не съм единствената. А певици като Ники Минаж, Майли Сайръс и други имат толкова клипове с неподходящо съдържание за деца, без да има възрастово ограничение за гледане. Но моите видеоматериали имат такава рестрикция”, казва жената.

Насим е имала спорове с компанията от януари миналата година. След инцидента видеоканалът ѝ е закрит.