Въоръжено нападение в италианската католическа църква „Санта Мария“ в Истанбул. Двама маскирани са открили стрелба по време на неделната служба. Убит е един мъж, съобщи Ройтерс.

Снимка: Reuters

Нападението е станало около 8:40 ч. местно време. Убитият е с инициали К. Т. Той е присъствал на службата в църквата в кв. Саръйер и е бил мишена на стрелците, съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая, който осъди нападението.

Жертвата е турски гражданин и нападателите са стреляли само по него. Няма други пострадали, допълни губернаторът на Истанбул Давут Гюл.

Снимка: Reuters

Пред Асошиейтед прес племенникът на убития турски гражданин посочи, че целта на нападението е била църквата, а не неговият чичо.

„Той бе човек с умствени увреждания, без връзка с политиката или криминални организации. Той отиде там по покана и е жертва на съдбата“, заяви Чагън Джихан. 

Снимка: Reuters

Не е ясно какъв е бил мотивът за нападението и защо жертвата е била набелязана. На кадри от мястото се виждат няколко полицейски коли и линейка пред църквата.

Властите работят по залавянето на нападателите. Полицията е иззела записи от охранителните камери в района.

Снимка: Reuters

Според информация на СиЕнЕн-Тюрк екипи на Дирекцията за борба срещу тероризма са задържали един от нападателите.

Снимка: Reuters

Президентът Тайип Ердоган и папа Франциск изказаха съболезнованията си.

„Изразявам солидарността си с общността на църквата „Света Мария Драперис“ в Истанбул, която пострада от въоръжено нападение по време на литургия, причинило смъртта на един човек“, каза главата на Римокатолическата църква.