Един човек бе ранен при стрелба в джамия в предградие на норвежката столица Осло тази. Нападателят е бил задържан, а днес полицията обяви, че деянието се разглежда като „опит за терористично нападение", предаде ДПА.

„Разследването показа, че нападателят има дясноекстремистки възгледи", съобщава полицейският представител Рюне Скьолд.

Снимка: Ройтерс

По думите му заподозреният има антиимигрантски позиции и изразил подкрепа за Видкун Квислинг - норвежкия политик, сътрудничил на окупационните германски сили. 

По време на стрелбата той е бил въоръжен с две приличащи на пушки огнестрелни оръжия и пистолет и носел каска, униформа и бронежилетка, разказва директорът на ислямския център „Ан Нуур”.

Снимка: btvnovinite.bg

При атаката срещу джамията леко е ранен един човек на 75 години, който e обезвредил стрелеца. Няколко часа след нападението обаче полицията откри трупа на млада жена, роднина на заподозрения, съобщава Франс прес. 

Засега на задържания са повдигнати обвинения в опит за убийство и убийство, но не и в тероризъм.

Норвежкият министър-председател Ерна Сулберг се срещна тази неделя с членове на ислямския център, събрали се да отбележат празника Айд ал Адха или както е по-известен у нас Курбан Байрам.

„Станалото е нещо, което не бива да се случва в Норвегия. Норвегия трябва да бъде безопасно място", заяви Сулберг пред репортери.