Гръцките власти разследват стрелба срещу посолството на Израел в Атина. Няма пострадали или щети, предаде АП.

Полицията е затворила голяма пътна артерия зад посолството рано сутринта в петък и експерти са проверили района. Там са открити около 50 гилзи.

Никой не е поел отговорност за стрелбата. От външното министерство на Израел потвърдиха, че срещу посолството е стреляно най-малко 15 пъти.

Снимка: EPA

По първоначална информация стрелбата вероятно е започнала от мотоциклет с двама души върху него, които преминали пред посолството на ъгъла на централен булевард, свързващ центъра на Атина със северното предградие. Още двама души на втори мотор са заподозрени, че са участвали в атаката.

Инцидентът става два дни след смъртта на палестински министър при сблъсъци с израелски войници в Западния бряг. В Гърция бяха организирани няколко протеста срещу политиката на Израел в Западния бряг и в ивицата Газа.

По първоначални данни на силите за борба с тероризма атентатът срещу посолството на Израел има сходства с атаките на крайнолявата групировка „Народни бойци”, която се появи в последните години в Гърция.

Групировката пое отговорност за три атентата до момента – първия през януари 2013 г. срещу централата на гръцката дясна партия „Нова демокрация” в Атина, втория срещу посолството на Германия в Атина през декември същата година. През януари 2014 г. групировката пое отговорност за атентат с ракета срещу коли в голямо предградие на Атина. Тези атентати причиниха само материални щети.