Двама полицаи и един случаен минувач бяха ранени при стрелба близо до правителствената сграда в Рим в момента, когато се полагаше клетва от новия кабинет на премиера Енрико Лета.

Стрелецът бе задържан, предадоха световните медии. Един от ранените карабинери е бил прострелян във врата и е в тежко състояние.

Според очевидци мъж в костюм и вратовръзка е открил стрелба срещу полицаите пред двореца, намиращ се в близост до основната търговска улица на Рим, която по това време е препълнена с туристи.

„Това е акт на луд, психически разтроен мъж”, заяви кметът на Рим Джани Алемано.

Според следовател стрелецът признал, че е действал от гняв към политиците. "Той призна изцяло вината си и няма вид на психически неуравновесен. На този човек са се струпали много проблеми: загубил е работата си, загубил е всичко и е бил отчаян. Възнамерявал да стреля по политици, но разбирайки, че не може да се добере до тях, решил да открие огън по карабинерите", разказа Пиерфилипо Лавиани.

Той добави, че стрелецът се е сдобил с оръжието си по незаконен начин. Мъжът, идентифициран от полицията като 49-годишния Луиджи Преити, безработен от южната област Калабрия, бе арестуван незабавно.

По-рано вицепремиерът и министър на вътрешните работи
Анджелино Алфано заяви, че зад произшествието стои един човек, а не организация. Въпреки това неговото ведомство обмисля да засили мерките за сигурност на основните министерства.