Въоръжен мъж откри огън по сградата на канадския парламент и рани един войник. Според местни медии нападателят е бил застрелян от силите на реда. По-късно войникът, който е бил ранен, е починал, съобщиха от "Франс прес".

Стреляно е и на трета локация - в търговския комплекс Rideau Centre. Трите места са на разстояние не повече от километър и половина едно от друго.

Най-вероятно нападателите, които са открили стрелба в центъра на Отава, са били няколко. Един от тях е убит от полицията. Още един е бил задържан. Издирват се техни възможни съучастници.

Очевидци разказват, че единият мъж първо е стрелял по Военния мемориал и ранил войник от караула. После се насочил към намиращия се в съседство парламент и изстрелял най-малко 30 куршума във вътрешността на сградата, след което побягнал към покрива.

Полицията незабавно отцепила зданието, а премиерът Стивън Харпър е бил изведен невредим. Не се съобщава за други пострадали в сградата. Няколко часа по-късно той осъди случаите на стрелба в Отава, като ги нарече „отвратителни”.

Снимка: EPA

„Премиерът осъди това отвратително нападение. Той отбеляза важността на това, правителството и парламента на страната да продължат своята работа”, се посочва изявление на канцеларията на премиера.

Сградата на парламента е под засилена охрана. Блокирани са всички околни улици, затворени са търговски обекти около местата на стрелбата.

От болницата в Отава съобщиха, че при тях са били докарани три жертви на стрелбата, като двама са в стабилно състояние, предаде Асошиейтед прес. Болницата отказа коментар за състоянието на третия пациент - войник, който бил прострелян по време на караул при мемориал на жертвите от Първата световна война.

Подкрепа от САЩ

Властите в Отава са поискали помощ от ФБР за залавянето на заподозрян, съобщи висш служител на САЩ, цитиран от СиЕнЕн. По-рано представител на Белия дом съобщи, че американските власти ще предложат на канадските си партньори необходимата помощ и поддържат с тях постоянен контакт.

Президентът на САЩ Барак Обама е обсъдил по телефона с премиера на Канада Стивън Харпър ситуацията около стрелбата в Отава, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. „Президентът се е обадил на премиера на Канада Стивън Харпър преди няколко минути. Подробностите около разговора ще бъдат огласени по-късно”, заяви той.

Снимка: EPA

Франция е обезпокоена

Френските власти са обезпокоени относно сигурността на френските граждани в Отава, заяви министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс.

„Ние бяхме незабавно информирани за ситуацията в Отава и я следим минута по минута. Намираме се в постоянен контакт с канадските власти и ги уверяваме в пълната си солидарност. Планирам да проведа разговор със своя канадски колега. Посолството на Франция в Отава е мобилизирано за това, да се обезпечи сигурността на френската общност, в частност учениците във френския лицей”, заяви Фабиюс.

В повишена готовност

Полицията в канадския град Торонто е в повишена готовност, пишат местни издания. По данни на полицията в Торонто несъмнено ще повлияе на плановете по сигурността относно церемониите, посветени на Възпоменателния ден в града.

Снимка: EPA

„Това е нещо на което обръщаме много сериозно внимание. Наблюдаваме заплахите за обществената сигурност и ако възникне нужда от допълнителни ресурси- ще ги разположим”, заяви говорителят на полицията в Торонто Марк Пугаш.

По-рано канадските власти повишиха степента на терористична заплаха, след като вчера ислямизиран канадец прегази с колата си двама войници в Квебек.