Приключи тридневната среща на върха на лидерите на най-развитите икономики в света – Г-7. Те поеха ангажимент да осигурят 100 млрд. долара годишно за подпомагане на по-бедните страни.

Лидерите на седемте най-развити индустриални страни се споразумяха днес да увеличат приноса си във финансирането на действия, свързани с климата, както и да имат по-твърда позиция спрямо Китай и Русия. Бяха заложени планове за намаляване на въглеродните емисии и възстановяване на биологичното разнообразие.

Седемте поеха ангажимент да дарят 1 млрд. ваксини срещу COVID-19 на по-слабо развитите страни.

„Ваксините са изходът от пандемията и вчера обсъдихме, че трябва да направим ваксините достъпни за всички. И затова изпращаме сигнала, че до края на 2023 г. 2,3 млрд. дози ще бъдат разпределени в развиващите се страни“, обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Борбата с климатичните промени е основен акцент в приетите решения. За това настоя сър Дейвид Атънбъро, един от най-изявените природозащитници.

„Справянето с изменението на климата сега е колкото политическо и комуникационно, толкова и научно или технологично предизвикателство. Ние имаме уменията да се справим навреме. Всичко, от което се нуждаем, е глобалната воля за това“, подчерта сър Дейвид Атънбъро.  

Срещата на върха беше съпровождана през цялото време от протести на групи с различни искания.

След края на тридневния маратон Джо Байдън отпътува за Уиндзор заедно със съпругата си Джил. Той ще стане 13-тият американски президент, който ще има лична среща с британската кралица Елизабет II.