Министрите от Г-7 се обединиха около становището, че не може да има военно решение за Сирия и Русия трябва, "доколкото е възможно", да бъде включена в усилията за постигане на мир. Това заяви днес италианският министър на външните работи Анджелино Алфано, цитиран от ДПА.

"Не смятаме военното решение за правилното", каза Алфано, след като под негово председателство в рамките на срещата на Г-7 се проведоха разговори в разширен формат с участието на колегите му от Саудитска Арабия, Турция, Обединените арабски емирства, Катар и Йордания.

Reuters

Той заяви, че на срещата на високо равнище в тосканския град Лука е имало обединение също около становището, че "Русия не трябва да бъде изолирана, а напротив, доколкото е възможно, да бъде включена в процеса на политически преход в Сирия".

По думите му срещата на Г-7 има политически успех.

"На първо място това е политически успех. Приехме декларация от 30 страници, в която се засягат всички основни теми, както и отделни документи за неразпространение на оръжия и за киберпрестъпността", съобщи Алфано.

Страните от Г7 са единодушни също така, че за Башар Асад няма място в бъдещето на Сирия, каза френският външен министър Жан-Марк Еро. Време е Русия да спре да подкрепя сирийския президент Башар Асад и да покаже, че искрено желае мир, добави той.

Русия трябва да избере дали да бъде на страната на САЩ и други съмишленици, или да бъде с Асад, Иран и Хизбула, заяви от своя страна държавният секретар на САЩ Рекс Тълърсън.

Не е ясно дали Русия не е съумяла да приеме сериозно отговорностите си за Сирия или е некомпетентна, но тази разлика не е от значение за мъртвите, добави той.

За неотдавнашната химическа атака в Сирия той заяви: "Не можем да допуснем това да се случи отново."

Снимка: Reuters

По думите му САЩ не виждат бъдеща роля за Асад в Сирия. Те обаче не коментират как той ще се оттегли.

Тилърсън, който довечера пристига на посещение в Москва, заяви, че Русия може да играе роля в бъдещето на Сирия, но заемането на страната на Асад не обслужва дългосрочните й интереси.
"За всички нас е ясно, че управлението на рода Асад е към края си.

Въпросът как ще настъпи този край и как ще се осъществи преходът обаче може да е много важен за трайността, стабилността в една обединена Сирия. Надяваме се, че руското правителство ще стигне до извода, че е застанало на страната на ненадежден партньор в лицето на Башар Асад", каза още Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Страните отхвърлиха искането за налагане на санкции на Русия и Сирия заради химическата атака в Идлиб. Те се съгласиха да забавят въвеждането им докато няма „неопровержими доказателства” за предполагаемото химическо нападение, предаде Би Би Си.