Страните от Г-20 заемат единна позиция за борбата с тероризма, вкл. с информацията от екстремистки характер в интернет. Това заяви днес германския канцлер Ангела Меркел в края на първия ден от срещата на върха на 20-те най-развити икономики в света, предадоха осведомителните агенции.

По думите й темата за интернет и тероризма е била обсъждана много интензивно от световните лидери, които са се съгласили, че техните страни трябва да застанат в единен фронт срещу тероризма, който е заплаха за всички.

Снимка: Reuters

Държавите от Г-20 ще задължат доставчиците на интернет услуги бързо да премахват от своите платформи с терористично и екстремистко съдържание.

Снимка: Reuters

В публикуваната съвместна декларация от форума по тази тема се казва, че страните ще обединят усилията си в борбата срещу финансирането на международни терористични групи като Ал Каида и "Ислямска държава".

В документа се посочва, че държавите трябва да се погрижат "международната финансова система да придобие неограничени възможности да противостои на финансирането на тероризма", като за целта се засили международното сътрудничество и обмена на информация.

Снимка: Reuters

Меркел каза още, че повечето от страните на срещата в Хамбург подкрепят Парижкото споразумение за климата. "Ще бъде много интересно да видим как утре ще формулираме комюникето и разбира се ще дадем да се разбере, че има различни мнения в тази област, защото САЩ за съжаление искат да се изтеглят от Парижкото споразумение", заяви тя.

По думите й почти всички лидери от Г-20 са на мнение, че е необходима свободна и справедлива търговия, но и в тази сфера има разногласния. Това означава, че хората, които подготвят заключителния документ на форума, "ще имат много работа тази нощ", предрече Ангела Меркел.

Снимка: Reuters

Канцлерът на Германия, която е домакин на срещата на върха, съобщи от името на "двайсетте", че те очакват от Съвета за сигурност към ООН да предприеме съразмерни ответни мерки към Северна Корея във връзка с нейните последни ракетни тестове.

Хамбург е арена на сблъсъци на глобални позиции. Основните теми са климат и търговия. На масата воюват лидерите на най-развитите икономики в света.

На улицата – недоволните от политиките им. 20 хиляди полицаи се опитват да удържат на натиска на 100 хиляди демонстранти. Германската полиция поиска подкрепление, за да овладее положението.

И докато навън напрежението ескалира, световните лидери замениха конферентната зала за концертна – за да се насладят на симфонична музика.