Темата за проблемите с доставките на ваксини в Европейския съюз е акцент във видео-срещата на евролидерите, предвидена за утре.

Информацията, че „АстраЗенека“ ще достави по-малко от половината от договорените дози ваксини за Европа през второто тримесечие, е на анонимен източник от Брюксел. Официално обаче за ЕК няма причина за забавяне и Брюксел държи на сроковете.  

Липсата на координация за пътуванията в Европа - както за ограниченията по границите, така и за бъдещия документ за ваксинирани лица, са другите горещи теми.

Снимка: EPA

„АстраЗенека“ се е ангажирала за доставката на 180 милиона дози на Европа за второто тримесечие, но може да изпрати по-малко от половината. Това е заявил пред агенция „Ройтерс“ близък до преговорите с фармацевтичната компания.

Брюксел обаче отказва коментар дали е получил информация за закъснение. 

„Очакваме „АстраЗенека“ да изпълни задълженията си съгласно договора, в който има обвързващи срокове и не виждаме обективна причина за забавяне на доставките“, заяви официален говорител на ЕК. 

Редица страни, които разчитат на туризма, начело с Гърция, вече настояват за ваксинационен паспорт. Брюксел обаче засега говори за медицински сертификат, който да не е задължителен за пътуване. 

Същевременно трудни преговори се очертават и заради ограниченията по границите. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Мерките за неналожителните пътувания все още може да са необходими. Но движението на стоки и услуги в рамките на единния пазар, както и ролята на зелените коридори, остават наложителни“, се посочва в писмо на евролидерите до Шарл Мишел – председател на Съвета на ЕС. 

Снимка: btvnovinite.bg

Комисията призова Белгия, Германия, Дания, Унгария, Финландия и Швеция, които ограничиха преминаването през границите им, да се върнат към координиран европейски подход. 

Докато евролидерите преговарят, паралелно утре Европейският парламент ще изслушва производителите на ваксини, които имат договори с Брюксел. Сред най-важните въпроси са има ли гаранции за производствен капацитет и защо не се спазват ангажиментите.